Wednesday, July 16, 2014

Kalau tak Islam mengapa Mursi lantik

Ada sesetengah berkata, Abdel Fatah al Sisi beragama Islam. Kalau bukan Islam mengapa Dr Mohammad Mursi lantik dia sebagai ketua angkatan tentera Mesir.

Akan tetapi bagaimana pula dengan Azlan Mansur,  ketua hakim neragama krsitian yang juga dilantik oleh Dr Mohammad Mursi Presiden Mesir satu tahun itu.

Oleh itu, tidak berbangkit pasal mengapa Dr Mohammad Mursi melantik Abdel Fatah al Sisi sebagai ketua angkat tentera Mesir atas nama  beragama Islam

Kalau dia seorang beragama Islam mana mungkin dia membunuh ulamak dan menjatuhkan hukuman bunuh terhadap orang ikhwan muslimin.

Itulah dalil dia bukan seorang beragama islam, tetapi umat Islam atau Islam keturunan kerana bapak beragama Islam, tetapi ibunya seorang Yahudi atas nama Islam mengharuskan berkahwin dengan perempuan “ahli kitab”.

Demikianlah “bahana” seseorang lelaki yang beragama Islam berkahwin dengan perempuan ahli kitab atas sebab harus yang dinyatakan dalam Quran.

Perkara tersebut telah dipraktikan oleh Yasser Arafat, ia itu berkahwin dengan perempuan Yahudi atas alasan untuk menjaga keamanan.

Islam mengharamkan seseorang perempuan Islam berkahwin dengan lelaki ahli kitab atas sebab lelaki ketua dalam keluarga yang jelas dan nyatakan tidak akan mendatangkan manfaat langsung kepada institusi 
kekuargaan yang dibina.

Penulis sangat setuju dengan kata kata Ahli parlimen Mesir Ameer Karim, bahawa kerajaan bertindak untuk menghapuskan islam di Mesir.

Pendapat itu sangat kuat (rajih). pertama, kerajaan mesir selepas Dr Mohammad Mursi diguling bahawa terowong yang menghubungi Mesir dengan gaza di letup.

Umat islam dibunuh sewenang weanangnya, termasuk menyerang dan meletup masjid masjid yang ada berjemaah diseluruh Mesir.Salah satu masjid yang diserang membunuh 7 ribu Jemaah.

Terbaharu kerajaan mesir telah melarang sticker sticker salawat kepada nabi Mohammad SAW yang diedar kepada orang Islam untuk diletakkan di cermin kereta.

No comments: