Friday, December 24, 2010

Najib takut sebut wangtunai FELDA

Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pihak yang mendakwa Felda bankrap, sebagai pengkhianat bangsa, kerana sanggup menghina institusi itu yang telah banyak berjasa kepada rakyat.

Tanpa menyedari ini mengambarkan yang dia sanggup berbohong dengan rakyat, kerana tidak berani mendedahkan wangtunai FELDA yang ada tersimpan di dalam akauan.

Tidak dinafikan sesungguhnya Felda sebenarnya merupakan sebuah institusi yang berjaya dan telah mengubah lanskap sosio-ekonomi negara selain mempunyai simpanan tunai yang banyak.Tapi tidak berani menyebut berapa jumlah.

Beliau hanya mampu berkata, saya tengok akaun Felda. Kalau semua saham milik Felda yang tersenarai dalam Bursa Malaysia hari ini, kita cairkan, keuntungan atau pendapatan yang boleh Felda peroleh adalah sebanyak RM4.3 bilion.Bagaimana pula dengan wangtunai yang diakatakan ada tapi berapa jumlahnya.

Ini menunjukkan kata kata yang dihalakan “Felda bankrap” walaupun disebut ...mana ada? semacam ada kebenaranya.

Alasan bahawa Pengurusan Felda kata, jangan sebut tetapi banyak wang tunai kita ada dalam simpanan...(dan) selamat," semacam tak masuk akal, kerana saham yang ada jika dicairkan dissbut dengan penuh semangat.

Bukan setakat itu saja malahan kelihatan dirinya begitu bangga dengan saham sejumlah RM 4.3 bilion itu.

Tapi malangnya sampai giliran pasal wang tunai FELDA Najib kelihatan gugup sikit miskipun mendapat tempukan gemuruh dari para hadiri tanda sokongan bahawa FELDA berjasa pada rakyat Negara ini.

Sah FELDA muflis ada asasnya, kerana Najib enggan sebut wangtunai yang ada dalam simpanan, Sedangkan sebutan wang tunai sekian sekian adalah satu sandaran bukti maklumat yang tidak meragukan bahawa kata kata FELDA bangkrap tak masuk akal.

Sekarang ini rakyat masih keliru dengan kenyataan Perdana menteri yang menafikan…” mana ada FELDA tak bangkrap”

Najib hanya mampu berkata pihak yang mendakwa Felda bankrap sebenarnya telah membuat pembohongan kedua terbesar selepas kononnya akan mengambilalih pentadbiran kerajaan di Putrajaya pada 16 September 2008.

Ini betapa tidak rela dirinya tersingkir dan berkata, adalah wajib bagi rakyat termasuk warga Felda untuk mempertahankan kerajaan sedia ada di Putrajaya.

Memang tidak elok didengar apabila dia menyifatkan golongan berkenaan sebagai pengkhianat dan tidak berhati perut kerana sanggup menghina dan mencemar imej Felda tanpa menyedari dirinya sebagai punca pengkhianatan itu berlaku.

Sehubungan dengan itu, Pada tahun 2001, rizab tunai Felda adalah RM4.5 bilion TANPA sebarang bebanan hutang. Baru-baru ini seorang Timbalan Menteri mengatakan rizab tunainya telah menjunam kepada RM1.2 bilion. Berdasarkan harga tinggi minyak kelapa sawit mentah sejak tiga tahun lalu Felda sepatutnya mempunyai rizab tunai sekurabg-kurangnya sebanyak RM8 bilion.

Ibu pejabat baru Felda di KLCC dikatakan berharga RM662 juta. Jelaskan bagaimana bangunan bertaraf enam bintang inbi akan membantu peneroka Fekda yang muiskin yang hanya berpendapatan bersih kira-kira RM500 sebulan. Mengapa wang pendahuluan sebanyak RM235 juta dibayar kepada pemaju sebelum pembinaan bermula? Mengapa keputusan pembinaan ibu pejabat baru dibuat secara rahsia di pejabat Timbalan Perdana Menteri tanpa pengetahuan Lembaga Pengarah Felda?

Baru-baru ini Datuk Ahmad Maslan berkata pembinaan itu merupakan keputusan pelaburan yang bijak kerana telah memperolehi keuntungan atas kertas sebanyak RM300 juta. Bagaimana beliau boleh membuat rumusan itu apabila bangunan itu masih dalam pembinaan dan masih belum dijual.

Felda telah melabur sekurang-kurangnya RM3 bilion dalam projek Felda Global Ventures dan sehingga kini telah mengalami kerugian sebanyak RM300 juta. Ini termasuk pelaburan dalam Twin Rivers Project di Amerika Syarikat sebanyak RM500 juta serta projek membela lembu RM600 juta.

Malah peneroka Felda Keratong berhampiran Segamat ketawa besar apabila lembu yang diimpot bagi tujuan projet itu terpaksa di tempatkan di dalam kandang berhawa dingin 24 sehari!

Mengapa Felda perlu buat pinjaman dari Tabung Simpanan Pekerja (EPF) untuk projek di bawah Felda Global Ventures? Sudah tentu tidak adanya wangtunai yang diakatakan ada. Tapi tak banyak kan? Felda tidak pernah sebelum ini meminjam dari EPF. Adakah pinjaman ini selamat? Kepada semua pencarum EPF perlu diingatkan wang anda telah digunakan untuk membiayai semua projek yang dimulakan oleh Najib dan kini dipertikaikan.

No comments: