Friday, August 24, 2012

PAS punca DAP tak faham hudud?Pada Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin PASlah yang salah dan menjadi punca DAP tidak faham hudud.  

Bercakap pasal faham hudud teringat penulis dengan “hidayat”. Hidayat hak milik Allah bukan hak milik PAS atau sesiapa.

PAS dan manuisia hanya boleh berdakwah atau menyeru serta mengajak orang kafir kepada meng Isa kan Allah sepertimana dilakukan oleh Rasulullah SAW.

Oleh itu, hidayat kepunyaan Allah. Allahlah yang memberi hidayat yang membolehkan orang  kafir faham dengan Islam.

Demikian juga peranan PAS. PAS pun berdakwah. Soal DAP faham hudud bukan duduk ditangan PAS, tetapi duduk pada hidayat Allah.

Kita difahamkan Allah tidak akan memberi hidayat kepada orang kafir. Demikian juga orang munafik. Sebab itu orang kafir  dan munafik tak akan faham hudud.

Akan tetapi tidak dinafikan ada sesetengah orang kafir yang faham islam, kerana telah mendapat hidayat dari Allah.

Mereka yang mendapat hidayat atau dengan kata lain Allah telah memberi hidayat kepada mereka dan mereka lantas masuk Islam dan beriman.

Sebab itu sehingga hari ini DAP ke MCA ke dan MIC ke  tak akan faham hudud. Malah mereka tidak boleh faham  jika tanpa hidayat Allah.

Yang peliknya kebanyakan pemimpin melayu umno juga tak faham faham pasal hudud. Bukan setakat tak faham malahan menolak, menentang  serta turut mempersenda sendakan hukum Allah  tersebut.

Adakah  ini PAS yang salah?


No comments: