Monday, November 9, 2009

Dr Palsu ada juga di Terengganu?

Sebelum hebuh pasal Dr. paslu Rustam Sani kulomnis Siasah ada menulis mengenainya. Rencana itu dimuat dalam siasah Bil: 81 (20-26 Januari 2008) pada muka surat 19.

Rencana berkaitan mengulas dengan secara terperinci. Manakala Siasah 1-12 April 2008 pula menyusur dengan tajuk: Amboi, sibuknya Dr Fazley.

Rencana berkenaan memperkatakan tentang sebuah universiti yang diberi nama universiti angin yang tidak berpijak dialam nyata dan sinonim dengan perkataan palsu.

Jika Dr, ada Dr palsu, sudah tentu unversiti juga ada universiti palsu yang wujud secara tidak rasmi atau tidak didaftarkan sebagai sebuah pusat pengajian tinggi sebagaimana kelaziman.

Baru baru ini saya mendapat call dari kawan lama salah seorang pensyarah Maktab perguruan menyatakan rasa tersangat bimbang dengan apa yang berlaku di Terengganu.

Bukan krisis politik yang belum selesai. tetapi mengenai ijazah PHD yang ada pada pangkal nama beberapa orang ahli politik Terengganu. Terutama sekali salah seorang bekas Ahli Perlimen.

Penulis sebut memang ada beberapa orang ahli politik Terengganu yang pada pangkal nama ada gelaran Dr. bukan Dr perubatan sepertimana yang dimilik oleh Dr Mokhtar Abdul Rahman pengerusi jawatankuasa kesihatan.

Beliau Dr Perubatan bukan Dr Flasafah (PHD)

Apabila merenung sejenak, muncul satu ingatan ketika penulis berkunjung kerumah Dr Ibrahim Ghaffar di Kelang tidak lama dahulu.

Ketika dirumahnya penulis menghubungi Datuk Dr. Mansur Abdullah, bekas Frofesor Universiti Teknologi Malaysia Sekudai Johor.

Oleh kerana Dr Mansur Abdullah sudah bersara, penulis bertanya kahbar ”kau buat apa sekarang?

Dr Mansur Abdullah menjawab: Aku mengajar orang buat PHD di Kolej Bistari Setiu.

Penulis terkejut dan timbul tanda tanya, masakan sebuah kolej Universiti dipertanggungjawab untuk melahirkan graduan PHD di Terengganu, lainlah jika Universiti Malaysia Terengganu(UMT) dan Universiti Darul Iman (UDM).

Melahir sarajana muda perakauan pun belum tentu layak mengapa diberi kuasa untuk melahirkan graduan PHD.

Mengapa penulis kata begitu? mengapa tidak? ramai graduan yang dilahirkan oleh Kolej Bistari Setiu Terengganu tidak diterima bekerja atau dengan kata lain ramai yang keluar menjadi pengganggur dan bekerja dipasar raya pasar raya seperti di pasar raya MYDIN dan Graint.

Demikian juga apa yang berlaku pada graduan graduan Universiti Darul Iman Terengganu (UDM).Graduannya dilihat sebelah mata oleh banyak pihak, termasuk pihak kerajaan ketika hadir temuduga kerja.

Ini menujukkan betapa tidak laku atau tidak mendapat pengiktifan pihak kerajaan sendiri. Jadi macam mana sebuah kolej univerisiti yang melahirkan graduan sarjana dan PHD (DR) akan bersepah di Terengganu nanti.

Sehubungan dengan itu wartawan Sinar Harian timor mewawancara Dekan Fakuti Pertanian dan Bioteknologi Universiti darul Iman Malaysia (UDM) Profesor Dr. Mat Zakaria yang kebetulan kawan lama penulis.

Apabila diaju pertanyaan sejauhmana pula jaminan peluang pekerajaan terhadap penuntut jika mereka memilih sarjana muda produksi dan kesihatan haiwan, profesor Dr Mat Zakaria menjawab: mereka berpeluang mendapat pekerajaan dalam pelbagai keadaan yang luas berkaitan pertanian haiwan, perniagaan tani (pakar runding dan perkhidmatan nasihat) kesihatan haiwan dan kebajikan, pemasaran, industria ternakan serta banyak lagi.

Bercakap memang sedap belaka, tetapi apabila tiba pada praktisnya habuk pun tidak ada. Itulah realiti yang berlaku pada graduan UDM dan UMT yang membuat ibubapa menaruh kecurigaan untuk memasuk melanjutkan pelajaran keperingkat ijazah.

Apa pun Dr palsu yang menjadi fokus tulisan ini tidak harus dipandang ringan oleh mana mana pihak, hatta pihak kerajaan yang bermenteribesarkan Datuk Ahmad Said, kerana ramai yang merasa bimbang dengan kelahiran Dr Palsu ini.

Akan tetapi bagi individu pula terutama sekali bagi ahli polilit UMNO gelaran itu tersangat penting, terutama sekali berhadepan dengan masalah pemilihan calon atau ketua satu bahagian.. lebih lebih gelaran Dr menjadi kebanggaan kebanyakan rakyat.

Maklum sahaja mereka berkelulusan tinggi dalam bidang pendidikan tanpa menyedari gelaran itu dibeli atau lahir dari sebuah kolej universiti yang memang jelas tidak layak.Lainlah jika ia dilahirkan oleh UDM dan UMT yang diakui layak menawarkan pengajian PHD.

Demikian juga dengan gelaran ”Datuk” yang mana boleh dibeli dengan harga yang murah iaitu hanya antara RM 30,000 untuk dapat gelaran datuk Melaka dan RM 100,000 untuk dapat Datuk Terengganu.

Kalau gelaran datuk boleh dibeli oleh ahli politik dengan mudah sebagai cagaran untuk naik pangkat menjadi Ketua UMNO bahagian dan mudah menjadi calon dalam musim pilihanraya umum dan kecil, maka gelaran Dr juga memang serupa walaupun tidak sama.

Penulis pernah diberitahu oleh Drs Yunus Malatua ketika membuat PHD di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1978/79 sewaktu Datuk Seri Idris Jusoh jadi presiden pelajar adalah susah untuk lulus PHD di Malaysia ini.

Drs Yunus Malatua pensyarah Universiti Jarkatar Indonesia berkata pada penulis: kalau dia tahu Malaysia susah dapat PHD ada lebih baik dia belajar di universiti Jepun dalam bidang antropolgi.

Drs Amir Sotoso yang juga membuat PHD di Unversiti Sains Malaysia waktu yang sama pernah berkata pada penulis, Malaysia memang susah untuk dapatkan PHD.Atas sebab itu ramai orang Malaysia menyiapkan PHD diluar negara.

Kalau sebuah universiti yang bertaraf antara bangsa sukar memberi PHD kepada penuntutnya mana mungkin sebuah Kolej Universiti Bistari begitu mudah untuk mendapatkan PHD.

Kolej universiti Bestari yang beroperasi diSetiu itu adalah milik ahli Umno yang juga memiliki gelaran Dr selepas ditendang dari jawatan EXCO Terengganu suatu masa dahulu.

Golongan ini memang tidak merasa bersalah dan tergamak berbuat sesuatu termasuk melahirkan graduan Dr untuk memudahkan pasaran menjadi pemimpin seperti mana salah seorang bekas parlimen yang penulis sebut diatas.

Ini mesti ada yang tidak kena dengan apa yang berlaku.

Kalau di luar negara ada universiti angin yang banyak mengeluarkan graduan yang bergelar Dr (PHD) tidak mustahil di Terengganu juga ada universiti angin yang semata mata mahukan keuntungan sebagai jalan mudah untuk mendapatkan wang tanpa memikirkan risikonya terhadap flasafah pendidikan kebangsaan negara .

sekian........................

9 comments:

Anonymous said...

Saya terpanggil dengan cerita-cerita di atas...betul ke kolej bistari menawarkan pengajian diperingkat phd ataupun penulis hanya mendengar cerita dari sebelah pihak sahaja. setahu saya kolej bistari tidak pernah menawarkan pengajian di peringkat phd..klu tak saya org pertama yang akan belajar di kolej ini..cuba buka laman web kolej ini..peringkat masterpun tak ada ditawarkan inikan pula peringkat phd...haru biru jadinya.
cuba tanya sepatah kepada pentadbiran kolej bistari baru lah sahih ceritanya..boleh laa ulas pasal DR palsu di Terengganu ni.bukan apa nanti tak pasal-pasal dapat dosa kering je..

Abdullah Ngah said...

Profesor Dr Mansur Abdullah yang cakap yang dia mengajar orang buat PHD di Kolej itu.

Dia kata dia pergi pada tiap hari Sabtu.

pada mulanya saya juga beranggap macam saudara juga maka saya tulis ini supaya ada penjelasan dan kejelasannya.

Nawawi Mohammad minta saya ulas juga mengenai Dr Palsu, kerana ada beberapa orang politik dengan mudah ada gelaran Dr di Pangkal nama.


Mungkin Profesor Dr mansur Abdullah bercakap bergurau saya tidak tahulah.

Tapi itulah yang dicakapkan kepada saya. Dia mengajar orang buat PHD. Tak ramai, katanya.

Jika itu berlaku alamat malangnya sistem pendidikan kita.

Jika benar kata saudara maka selesailah satu kes yang wujudnya Dr palsu.

Anonymous said...

Berkaitan dgn artikel yang ditulis oleh En. Abdullah Ngah...kenapa demo tak tanya pihak kolej Bestari dulu sebelum tulis artikel, apa yang ditulis tu macam tak cerdiklah sebabnya faktanya salah!, pahtu kalu Profesor Dr Mansur Abdullah yang mengajar pada hari sabtu, kawe rase cikgu2 yang mari belajar PHD dan hanya tumpang tempat je, takkan prof. tak tahu hak kolej bestari sendiri atau U lain, setahu saya kolej tutup pada hari jumaat dan sabtu. Penulis kena sensitif tentang hal ni jgn nak hentam kromo je... tak pasal2 nama kolej bestari tercemar. Penulis jangan kata mudah perkara ni selesai setelah Anonymous jawab dan jangan kata ianya bergurau...jangan nak cari publisiti murahan!!!

Anonymous said...

hmmm..

Hn said...

Best tapi..merujuk fakta kata-kata sajakah? Naper tak siasat list nama yang dah peroleh Dr dari kolej berkenaan dan paparkan..tentu terkinja2 masing-masing seronok mbaca.
Kes palsu memalsu ni mana-mana pun ada. Tapi..biarlah yang benar. Apa pun..human errs right?

Anonymous said...

mcm tu ker org yg bernama Abdullah Ngah.?.. komen sesuatu tanpa fakta yg sah... mungkin sebab tu kot byk fakta dlm penulisan manusia yg bernama Abdullah Ngah nie suka merapu ntah apa2.. org menulis, dia pun nak menulis.. fakta tak der.. just hentam jer..ntahlah.. pembaca fikir2 lah sendiri..

Anonymous said...

Tulisan orang fahaman 'BULAN' ni gitulah, tiada asas langsung!

Anonymous said...

Ini komen pasar borong.. semua diborong masuk bakul, ikan, sayur, pucuk ubi, gandum semua masuk bakul. Fakta tolak tepi Tembak sahaja selagi ada peluru. Kena saman kan... baru mengelabah..

Anonymous said...

jgn pndang rendah ngn nme U terengganu.artikel awk bkn sedarkan org tp menjatuhkan semngat org.bdk u len tiada y mngangur ke?rmai je y dpt kje.nurul syuhada nurul ain y femes 2 pn blaja di UMT...