Tuesday, June 21, 2011

DR Asri cuba pertahan utusan dan membela Umno?

Dr. Mohd Asri Zainl Abidin, bekas mufti Perlis berkata, “Saya tidak pasti, apakah kartunis Utusan itu hendak menghina Islam atau hendak menghina pihak tertentu. Jika dia bertujuan menghina Islam, dilakukan pula dalam keadaan yang sedar akal fikirannya, maka dia terkeluar daripada Islam”.

Tetapi Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan dalam syarahan kuliah Jumaat 17 Jun 2011, Jam 9.30 pagi mengatakan Utusan Malaysia menghina Islam lantas diadakan majlis membaikot akhbar milik umno itu.

Jika berdasarkan pendapat Dr Asri, bermakna sah kartunis itu terkeluar daripada Islam iaitu Kafir.

Kata, Dr Asri pula, “Namun, jika dia bertujuan mengkritik salah faham sesetengah pihak mengenai perbezaan hukum zina dan rogol, maka itu tidak merosakkan imannya, bahkan satu sumbangan membetulkan fahaman yang salah”.


Kata Dr Asri lagi, “Adapun jika dia bertujuan membohongi fakta yang dimaksudkan oleh seseorang, sehingga menimbulkan salah sangka, maka dia berdosa besar”.

Disini dapat kita buat kesimpulan bahawa ada tiga hal dalam konsepsi dakwah. pertama kartunis itu keluar daripada Islam. kedua, mendapat pahala kerana bertujuan mengkritik salah faham sesetengah pihak mengenai perbezaan zina dan rogol.Ketiga, kartunis itu berdosa besar kerana bertujuan membohongi faktar sehingga menimbulkan salah sangka.

Pada saya, Dr Asri cuba mempertahan utusan Malaysia yang diserang begitu rupa dan membela Umno yang jelas para pemimpinnya bukan saja pernah menghina Islam malah tergamak mempersenda sendakan hukum hudud tidak lama dahulu.

5 comments:

Tajul Muluk said...

Inilah jenis orang yang menjual agama untuk habuan yang sedikit didunia ini. Jangan bimbang tempatnya sudah tersedia.

Anonymous said...

hidup UMNO dan BRISAN NASIONAL. bersihkan hati lapangkan dada menerima kenyataan bahawa Anwar Ibrahim adalah peliwat dan kaki kongkek.

Anonymous said...

yg tulis blog nie pun terlampau taksub pas(pengikut Ambiga Sreenevasan)dia pham ke x ape yg disampaikan..cth.sekiranya anak@ adik@ isteri kamu kena rogol dirumah dan dirumah 2 hanya ada cctv.. dia seorg shj ada kat rmh waktu 2.. adakah kamu membiarkan perkara ini berlaku? dan jelas wajah bahawa si pelaku dlm cctv?kerana xde 4 org saksi, maka kes nie dibiarkan.dah mengikut hukum pas ialah berzina.sdgkan kene rogol@tanpa rela.sedangkan zaman nabi teknologi modem msih belum ada seperti skg.dan blog nie dikira besi buruk kerana xde bukti 4 org saksi yg alim.kalau ada gambar @video pun dikira besi buruk atau lebih tepat lagi tempat sebarkan fitnah.

Anonymous said...

homoseksual@peliwat.nabi x mengaku umat.. so pas yg ikut aljuburi@anwar dikira bersubahat sekali gus termaksud dalam golongan tersebut kerana bkn umat nabi muhammad kerana memilih pemimpin dari golongan yg dibenci nabi.

Anonymous said...

Penulis blog setengah tiang dan bodoh, Dr Asri bukan membela Utusan!