Monday, June 2, 2014

Macam ada apa apa je

saya setuju dengan keputusan menteri di jabatan perdana menteri bahawa tiada DNA babi pada coklat yang di keluarkan Cabdury.

Mengapa? kerana simpelnya dibekal oleh syarikat tersebut. Simpel yang dibekalkan pasti tiada DNA babi, tetapi yang ada dalam pasaran yang mana telah disah oleh makmal kementerian kesihatan itu harus diberi perhatian.lebih lebih lagi makmal tersebut tiada kepentingan.

Mungkin simpel diambil dikedai bukan yang diberi atau dibekalkan.Mustahil makmal kementerian kesihatan buat keputusan salah tiada DNA babi kata ada DNA babi.

Bagaimana makmal jabatan kamia dan JAKIM tidak dapat mengesannya. Sudah pasti simpel tersebut dibekal oleh syarikat tersebut.Jika simple dibeli dikedai pasti keputusan sama satu sama lain.

Seperkara lagi keputusan makmal tidak pernah berbohong, kecuali manusia yang punya kepentingan peribadi mendahului kepentingan rakyat jelata.

Kalau tidak, mengapa keputusan yang dibuat oleh makmal kamia Malaysia bercanggah dengan keputusan makmal kementerian kesihatan Malaysia.

Hal ini kena rujuk CAP Pulau Pinang.kerana ianya ada pengalaman berkaitan dengan “simpel yang di bekal oleh syarikat pengeluaran barangan dan simple yang dibeli di kedai.

Cap pernah buat uji kaji dalam kes ini ( penulis diberi beritahu sepanjang mengikuti kursus selama dua minggu) bahawa simple yang dibekalkan memang tiada DNA Babi untuk tujuan mendapat sijil halal.Manakala simple yang dibeli dikedai ada DNA babi dari produk yang sama.

Setelah lulus dan dapat sijil halal lain jadinya sepertiman yang dilakukan CAP bahawa banyak barang makanan di Malaysia yang dikeluarkan orang bukan Islam yang bertanda halal dan  ada dipasaran ada mengandungi DNA Babi. 

Boleh baca buku terbitan CAP bersama senarai yang mana halal dan yang mana haram.

Penulis tidak tahu mengapa pihak kerajaan menerusi menteri di Jabatan perdana begitu terburu buru mengumumkan keputusan yang di buat oleh makmal kamia Malaysia.

Septutnya sahkanlah dahulu simple tersebut. Jika simple itu diambil dalam kedai kita boleh setuju, tetapi jika simple itu dibekalkan pasti meragukan, kerana hal ini suatu yang reality sepertimana dinyatakan oleh CAP menerusi buku senarai barangan halal haram terbitannya. No comments: