Wednesday, February 4, 2015

GST beri faedah kepada pengguna?Iklan dalam TV sebelum ini memberitahu kepada rakyat jelata satu Malaysia bahawa GST hanya satu cukai sahaja yang dikenakan dan tidak membebankan rakyat.

Penulis tidak tahu mengapa iklan berkenaan  dibuat sedemikian rupa, sedangkan fungsi GST adalah  satu dalam dua, dua dalam satu iaitu cukai barangan dan cukai perkihdmatan.

Macam mana boleh disebut dan diwar warkan yang GST hanya satu cukai sahaja yang dikenakan dan tidak boleh membebankan rakyat jelata.

Mengapa dinyatakan dua cukai yang dikenakan itu disebut satu cukai sahaja. Apakah ini bukan suatu pembohongan atau penipuan.

Sah ia suatu pembohongan dan penipuan terhadap rakyat jelata oleh kerajaan yang mahu tak mahu boleh memberi persepsi nagetif.

Seperkara lagi, pihak kerajaan telah menetapkan GST akan berjalan bermula kuatkuasa pada APRIL 2015, akan tetapi kesemua syarikat yang mendaftar dengan GST di Negara ini sudah pun berjalan dan mula kuatkuasa pada January 2015 kepada pengguna sebanyak 6 peratus.

Sebagai bukti ASTRO telah mengenakan caj Bil bermula Disember 2014 sebanyak 6 peratus. Jika bil asal Nomveber 2014 berjumlah RM 174.00, maka caj Bil Disember 2014 kepada RM 184.00.

Demikian juga harga harga ubat ubatan di Farmasi diseluruh satu Malaysia. Ubat gatal,jenis CREOBIC GOL  harga asalnya RM 21.00 kini naik sebanyak RM 6.00 jadi RM 27.00.

Terkini satu iklan di TV menyatakan GST memberi faedah kepada pengguna. Setahu penulis GST meberi untung besar kepada syarikat syarikat perniagaan dan memberI hasil  pendapatan tambahan kepada pihak kerajaan.

Apakah faedah yang di berikan kepada pengguna? Faedahnya tidak lain dan tidak bukan ialah bebanan yang cukup menyayat hati atas sebab kenaikan harga barangan disamping caj perkidmatan .harga rumah pasti naik melambung punca semakin sukar untuk rakyat memiliki rumah kediaman indaman.

Mengapa? Gaji dan pendapatan kakitangan kerajaan dan swasta tidak naik. apatah lagi pendapatan rakyat jelata tidak pernah bertambah sedangkan harga barangan sentiasa naik dan mustahil akan turun miskipun harga minyak sudah turun.

Mana dia faedahnya,selain terpaksa menanggung beban yang sangat berat disamping kerajaan manjdi kayaraya dan rakyat jelata miskin terus miskin dan status hidup kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang.  No comments: