Sunday, May 24, 2015

Mat taib tak suka ulamak?


Mohamad Sabu timbalan presiden PAS merupakan orang tang bertanggungjawab memasukkan Mohammad  Taib bekas menteri besar Selangor menjadi ahli PAS.

Kebanyakan para pemimpin sangat gembira apabila orang umno masuk menjadi ahli PAS, terutama mereka yang merupakan kepimpinan utama umno.Kita tak tahu samma ada ahli seumor hidup atau sebaliknya.

Setakat hari ini pihak PAS tidak pernah bayngkan dengan mereka jadi ahli pas itu pernah terbabit dengan salahgunakuasa, penyeleweangan dan rasuah.

Suatu masuk dahulu Tun Mahathir ketika keluar umno pernah dihukum oleh kebanyakan pemimpin utama PAS termasuk musyidul dan pressiden mengatakan maharhir sudah sedar dan taubat.

Bukan satakat sahaja malah DAP di punji melangit dan berkata orang china mahu Islam dan memerintah secara Islam Umar Abdul Aziz.Ada yang menghukum China DAP kafir zimmi.

Para pemimpin utama PAS tak pernah ambil kira bahawa tindakan mahahir keluar umno itu suatu lakonan atas nama tersangat benci dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi, kerana membebas Anwar Ibrahim.

Juga atak pernah ambil kira dengan peringatan dan kata kata Allah di dalam Al Quran, bahawa kafir itu musuh Allah.

Sebulan dua dan hari ini  kita berdepan pul;a dengan tindakan tun Mahathir yang menyerang Datuk Seri Najib Razak atas sebab perdana menteri seorang yang tak layak kerana tiada intergriti.

Hari ini kita dengar pula cerita bekas menteri besar Selangor Muhammad Mohd Taib mengatakan sebelum yang dia sangat berminta dengan PAS tapi sekarang ini dah tak berminat lagi dengan katanya yang berbunyi: “sekarang dah tak minat sangat dah”
Pada hemat penulis minat beliau terhadap pas tidak lain dan tidak bukan ialah untuh jatuhkan kepimpinanan ulama dalam PAS.

Hal ini telah dinyatakan sebelum ini bahawa Haji Hadi Awang kena letak jawatan alasanya hadi sudah tidak layak lagi jadi presiden pas .

Suara Bekas menteri besar itu disokong malah telah dipersetujui kebanyakan ahli jawatankuasa pas pusat, termasuk timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan kucu kucunya.

Penulis buat kesimpulan minat bekas menteri besar kepada pas itu hanya lakonan sahaja tidak lebih daripada itu.

Mengapa beliau sudah tak minat dah dengan pas? Sebabnya, perkembangan politik pas sebelum mukatamar agung tahunan ke62 ini sudah ada tanda tanda presiden akan kekal menerajui PAS dan Mat sabu akan kalah dalam pertandingan dua penjuru.

Pendek kata, naib naib presiden  yang ada niat hendak jatuhkan haji Hadi dan tak mahu kepimpinan ulamak dalam pas akan kalah dalam pertandingan 6 penjuru pada 4.5 dan 6 jun 2015 nanti.kata Muhammad lagi, beliau sangat berminat dengan PAS.

"Sekarang dah tak minat sangat dah," katanya.


1 comment:

IrWrWs said...

Rakyat terutamanya rakyat kelantan dah lama dahagakan hudud kerana mereka lebih tahu nilai islam jika dibandingkan dgn dap.. bukan kita x pernah dakwahkan dap.. dah byk kali.. kita tak kesah kalau dap tak mahu terima dakwah kita.. yg kita kisah ialah bilamana mereka cuba menaja beberapa pemimpin tinggi pas utk jatuhkan kepimpinan sediada.. yg terbaru ada pemimpin tertinggi menyindir presiden pas pasal kes terengganu kalah pd tahun 2004 tanpa mengulas sedikit pun pd tahun yg sama karpal singh dan lim kit siang juga tewas manakala TGHH sendiri tetap menang di dun dan di parlimen (mungkin risau hilang jawatan pengerusi di PBA)!!