Tuesday, April 29, 2008

sebut sahaja caj perkhidmatan ia bukan riba?

saya rasa sangat sedeh dengan kenyataan yang dibuat oleh Datuk Idris Haron, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi malaysia mengenai pinjaman PTPTN tiada unsur riba.

Mengapa tidak? pertama dia berani menyatakan pinjaman PTPTN tiada unsur riba, sedangkan Jabatan perdana belum buat keputusan sama ada 4 peratus dahulu, kini 3 peratus yang dikenakan kepada setiap peminjam bukan bunga dan bukan faedah,

Belum ada sebarang muktamad Datuk Idris Haron sudah buat keputusan bahawa itu adalah "caj perkhidmatan"dan ianya bukan riba kerana 3 peratus yang dikenakan itu bukannya "faedah" atau "bunga".

Betul kah 3 peratus itu bukan bunga dan bukan faedah dan ianya caj perkhidmatan? Kalau dia caj perkhidmatan masakan dikenakan begitu tinggi. Kalau 3 peratus bermakna yang meminjam sebanyak RM18,000.00 angkanya akan jadi sebanyak RM18,540. itu satu tahun. Lain pula angka jika lebih tahunnya.

Kita boleh terima sebanyak RM540.00 sebagai caj perkhidmatan. Jika Ia statik tidak bergerak.Hanya dikira satu tahun sahaja. Tapi bagaimana pula RM540 dikali tiga tahun bagi yang buat diploma ( RM1,620) dan empat tahun bagi yang buat sarjana muda.(RM2,160). Ini belum lagi "caj" yang dikenakan apabila pelajar tidak membayar dalam masa yang ditetapkan. Pasti digandakan. Apakah ini bukan riba?

Bagaimana ianya boleh jadi begitu kalau dia tidak berunsur Riba?

Kita boleh terima kalau sekiranya dia tidak berubah, tetapi jika tidak dibayar ianya tertungguk dan perlu dijelaskan. Bukan setakat itu sahaja malah ada pelajar berhadapan dengan slip yang diterima angkanya berubah dari masa kemasa.

Disini dapat kita buat kesimpulan sebut sahaja caj perkhidmatan maka dia bukanlah riba. Sebut sahaja islam dia adalah halal. Islam bukan tiket untuk menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal. Riba tetap riba walaupun disebut caj perkhidmatan atas nama Islam.

No comments: