Saturday, May 24, 2014

Hudud tidak perlu kejelasannya
Penulis tidak tahu mana dia dalil agar kita menjelaskan “hudud” kepada masyarakat. Mengapa penulis berkata demikian?

Tidak lain dan tidak bukan kerana “hudud” undang undang Allah subha nahuwataala yang mencipta manusia yang tiada sebarang keraguan  oleh mereka yang beriman.

Yang meragukan “hudud” sejak dahulu hingga kini tidak lain dan tidak bukan mereka yang tidak beriman, Apatah lagi mereka yang engkar dan kufur.

Apakah perlu kita perjelaskan hudud ini kepada orang masyarakat berbilang bangsa dan agama dan Melayu Negara ini yang 85 peratus tidak solat itu.  

Jika undang undang ciptaan manausia yang sedia dan terpakai hingga kini dilaksanakan tanpa sebarang bantahan, malah diterima sebulat suara oleh masyarakat, hatta umat Islam sendiri, mengapa perlu hudud diperjelaskan.

Mereka yang tidak solat sudah pasti ragu dengan hudud. Bukan setakat ragu malah ada sesetengah itu permain main dan mempersenda senda hukum Allah Subha nahu wataala itu.

Boleh rujuk banyak berita dalam media massa betapa buruknya gambaran yang diberikan jika “hudud” dilaksanakan di Negara ini.

Atas sebab inilah penulis bertegas bahawa hudud tidak perlu penjelasan kepada masyarakat dalam Negara satu Malaysia ini.

Jika orang Melayu yang mengaku beragama Islam menolak bulat bulat hudud dilaksanakan di Negara ini dengan pelbagai alasan yang tak masuk akal.

Namun jangan harap ia akan menghasilkan suatu yang positif apabila hudud dapat di jelaskan kepada masyarakat, hatta melalui media massa yang pelbagai ini.

Persoalan yang timbul sekarang bukan atas sebab hudud tidak dapat dijelaskan ia tidak boleh dilaksanakan, tetapi para pemimpin Negara dan undang undang persekutuan yang menghalang dan menyekatnya.1 comment:

Anonymous said...

The Max One is a classic looking shoe with a long form and a turned up toe,
they are not the best track shoe that has ever
been produced but they are certainly one of the best shoes to wear at the
bottom of your jeans. hay day cheats Keep in mind that not honoring your intuition can also show up in other areas of your
body, but if you are having thyroid problems, you might want
to explore your relationship to your psychic abilities.
Of course, there are a couple of downsides to being a grape farmer.