Friday, June 21, 2019

Tidak mustahil Umat Islam juga akan di laknat


Kita telah diberitahu oleh Allah subhanahu wataala bahawa orang orang Yahudi Dari Bani Israel telah dilaknat.

Sepertimana maksud firman Allah yang bermaksud: “ Orang orang kafir yahudi Dari bani Israel telah dilaknat melalui lisan Nabi Daud dan Nabi Isa Ibni Mariam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh” (surah Al Maidah ayat 78).

Ayat 78 Allah menyatakan sebab sebab orang orang yahudi dilaknat ialah kerana mereka menderhaka dan selalu menceroboh

Manakala pada ayat 79 Allah subhanahu wataala memberitahu kita bahawa orang orang yahudi mereka sentiasa tidak berlarang larangan (sesame sendiri) dari perbuatan mungkar (derhaka dan ceroboh) yang mereka lakukan) demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan” (surah Al Maidah ayat 79).

Ayat 79 Allah menyatakan mereka orang orang yahudi dilaknat ialah kerana mereka tidak larang orang orang mereka melakukan derhaka dan ceeroboh.
Orang orang yahudi melakukan derhaka dan menceroboh dan tidak dilarang melakukannya.

Inilah punca mereka orang orang yahudi dilaknat. Oleh itu tidak mustahil umat Islam miskin pun beriman jadi lemah dan akan di laknat sepertimana yang berlaku seluruh pelusuk dunia, termauik apa yang berlaku pada umat islam di palestin sejak tahun 1948 hingga hari ini.

Mengapa? Kerana umat islam yang beriman juga derhaka dan menceroboh serta tidak larang melarang mereka yang melakukan kemungkaran diatas bumi Alla ini.
Malah mereka (para pemimpin) menyokong dan membiarkan rakyatnya melakukan maksiat (derhaka dan ceroboh).

Bukan setakat itu sahaja, malah ada pemimpin Islam yang beriman berkata, boleh berkawan dengan orang orang yahudi yang telah dilaknat oleh itu.

Hari ini sudah ada para ilmuan islam yang berani berkata, boleh ikut kafir,tapi jangan ikut semua, sedangkan Allah larang umat islam yang beriman yang berbunyi: jangan aku kafir dan jangan jadi macam kafir.

Tiba tiba kita derhaka dan ceroboh dengan lkarangan tersebut, maka tidak mustahil imat islam yang beriman juga akan dilaknat sepertimana yang tertimpa tehadap umat islam seluruh pelusuk bumi Allah ini.

Tidak ada yang larang umat Islam yang beriman melakukan derhaka dan ceroboh, malah ada yang mengatakan tak mengapa dan membiarkan umat islam tidak solat lima waktu sehari semalam.

Mereka yang menderhaka dan menceroboh dikatakan taka mengapa. Pada Allah telah nyatakan orang orang yahudi dilaknat ada sebab mereka menderhaka dan ceroboh tidak dilarang (dibiarkan)

Jika orang orang yahudi dilaknat atas sebab tersebut jadi tidak mustahil umat Islam yang beriman juga turut mendapat laknat jika bertindak serupa dengan tindakan orang orang yahudi itu.

Ingat, orang orang yang beriman juga ada yang jadi lemah atas sebab mereka membiarkan sesama mereka melakukan derhaka dan ceroboh yang menjadi penyebab umat manusia dilaknat.


No comments: