Tuesday, February 27, 2018

Mat Sabu, Husam Musa.Apa macamSebelum ini kerajaan Pas Kelantan dikatakan akan tumbang dengan teruk dan buruk. Hari ini Kelantan dikatakan Kekal di tangan Pas.

Datuk Seri Dr Zahid Hamidi,timbalan perdana menteri ketika melawat negeri itu, minta, sudah 28 tahun dah dengan Pas,marilah pulak dengan BN.

Kelantan,  kata penganalisis politik  Prof Mohd Fuad Mat Jali.Kekal di tangan Pas. Apa macam Mat Sabu apa macam Husam Musa yang pernah berkata Pas akan hilang Kelantan pada PRU 14  nanti.

Sebelum ini penulis ada dengar. Telinga yang mendengar bahawa Pas hanya boleh menang dua kerusi sahaja pada PRU 14 nanti

Semua kerusi DUN yang dimenangi akan kalah. Cuma kerusi DUN Pasir Pekan yang dimiliki Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakub dan kerusi yang dimiliki timbalan menteri besar Datuk Nik Amar Nik Abdullah kekal.

Dua kerusi itu sahaja yang boleh di menangi oleh Pas. Manakala lain lain kerusi akan hilang dan akan dirampas oleh calon calon dari parti Amanah.Dirampas parti amanah ke atau dirampas umno/BN?

Apa macam Cikgu Wan Abdul Rahim wan Abdullah orang kuat yang kelihatan tak berapa kuat dah sekarang ini.

Husam musa kelihatan masih kuat semangatnya. Tapi kuatnya itu hanya kuat lajak daripada laju, macam motosikal tua tiada power.

Bercakap pasal kelantan kekal di tangan Pas, teringat penulis penganalisis politik yang jarang bercakap.Tapi cakapnya kebanyakannya jadi realistik.

Hari ini beliau,  Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin,parti yang akan menang dalam PRU parti yang akar umbinya kuat gerak kerjanya.
Miskipun rebutan undi Melayu pada PRU14 adalah sengit.

Apa tidaknya. Dahulu perebutan undi Melayu hanya terbahagi kepada tiga sahaja.iaitu umno, Pas dan PKR. Hari ini sudah jadi lima iaitu parti Amanah, juga bersatu yang  mengharapkan undi orang melayu.

Di Negeri Kelantan undi melayu yang dahulunya terbahagi kepada dua. undi untuk umno dan undi untuk pas dan kali ini undi untuk Amanah dan undi untuk bersatu pulak pada PRU 14 nanti.

Kata Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin perebutan undi Melayu pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 dijangka sengit dan akan dimenangi oleh parti yang mempunyai gerak kerja terkuat di akar umbi.

Parti yang gerkkerja terkuat di akar umbi tidak lain dan tidak bukan ialah parti umno dan parti Pas.Maka jangan diharap amanah  menang  dan memerintah Kelantan selepas  PRU 14 nanti.

Amanah yang dikatakan akan menang dan memerintah hanya dapatannya dapat  goyang punggung dan goyang jari jemari sahaja. Tidak lebih daripada itu. Percayalah.

Apa tidaknya. Sekarang ini parti amanah tidak ada jentera pilihanraya . Demikian juga parti Bersatu yang mendakwa dia kuat dan berpengaruh.

Gerak kerja akar umbi parti ada dalam cawangan cawangan parti. Sekarang ini berapa banyak kah cawangan yang dapat dtubuhkan oleh amanah dan bersatu di seluruh negara. Hatta dikelantan sekali pun mana ada cawangan amanah dan bersatu yang ditubuhkan.

Apa macam Datuk Kamaruddin Mat Nor dengan ramalan  penganalisis politik Prof Mohd Fuaz Mat Jali yang mengatakan pas kekal sebagai kerajaan selepas PRU 14 nanti.

 kata Timbalan Pengerusi Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin sehebat mana pun seseorang pemimpin itu tetapi tanpa akar umbi yang boleh bergerak, sukar untuk mereka mendapatkan sokongan.

Oleh itu, harapan pakatan harapan untuk menumbangkan kerajaan Pas di kelantan akan jadi mimpi siang hari. Apatah lagi untuk memerintah Malaysia selepas PRU 14 yang bakal diadakan pada Mei ini.No comments: