Monday, May 26, 2008

Tindakan para pemimpin Umno sokong membawa rebah

Motif kebanyakan para pemimpin Umno sejak dahulu hingga kini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk mengumpul harta sebanyak mungkin. Dapat selembah, mahu selembah lagi. Inilah yang di perjuangkan para pemimpin Umno, termasuk Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Siapa tidak kenal siapa sebenar Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjawat jawatan Menteri Besar Johor dahulu yang kini cuba berlakon dengan watak yang sama apabila dilantik menjadi menteri penuh.

Untuk menunjukkan yang beliau adalah seorang yang sangat sayangkan Umno dan cuba menggunakan pendekatan yang berbunyi: “Saya kena bersuara demi Umno.”

Rakyat Malaysia kenal siapakah Tan Sri Muhyiddin Yassin, walaupun beliau hendak tunjuk baik dan akan terus bersuara dan membuat teguran untuk memastikan semangat perjuangan dan keutuhan parti sentiasa berkekalan.

Teguran yang di buat itu bukan atas nama keikhlasan, tetapi atas nama mahu sesuatu yang mungkin tersirat dan kelihatan ternyata tersurat dalam situasi Umno 'berbahaya' seperti sekarang,

Beliau mencari peluang untuk naik diatas menjadi sekurang-kurang sebagai timbalan perdana menteri dan terus ke pangkat perdana menteri jika peralihan kuasa berlaku sama dalam masa terdekat atau selepas Disember ini.

Bayangkan jika dapat menjadi timbalan perdana dan perdana menteri. Usah menjawat jawatan itu, malah jawatan menteri besar Johor dahulu pun beliau sangat terkenal dan popular sebagai seorang menteri yang kayaraya.

Bukan dirinya sahaja yang kayaraya malah kroni-kroni turut menjadi kaya. Bukan setakat kroni malah sanak saudara, adik beradik pun turut jadi kayaaraya.

Yang menghairankan kita sudah hampir separuh negeri Johor telah di miliki oleh orang asing terutama sekali rakyat Singapura yang banyak mendapat faedah berbanding dengan rakyat Johor sendiri.

Jika beliau berkata yang beliau bersedia memberi pandangan dan sumbangan kepada parti. Adalah suatu pembohongan yang amat sangat. Beliau lebih layak disebut sebagai seorang pengkhianat orang Melayu dan pengkhianat negara dan pengkhianat Umno.

Beliau sebagai sebahagian daripada pemimpin UMNO yang bertujuan untuk menghancurkan perjuangan Umno, walaupun beliau mendakwa akan melakukan apa yang di fikirkan wajar dan berlandaskan pertimbangan yang waras dalam bertindak atas prinsip perjuangan parti.Itu hanya retorik sahaja. Tidak lebih daripada itu.

Kalau beliau bertindakan atas prinsip perjuangan parti, mana mungkin beliau tergamak mengamalkan apa-apa perkara yang boleh melemahkan orang Melayu dan kerajaan Johor dibawah takluknya dan membiarkan orang Melayu jadi miskin dan segala peluang diberikan kepada orang asing.

'Tidak usah bercakap yang beliau bersedia memberi sumbangan dan pandangan terbuka. Sama ada ia sedap didengar, pahit didengar atau tajam didengar, itu bukan soalnya.Tetapi rakyat Malaysia sudah cukup mual dan muak dengan cakap tak serupa bikin ini.

'Kamu boleh bersuara, tetapi orang bodoh sahaja yang boleh percaya dan mudah percaya dengan apa-apa teguran kamu. Suara kamu tidak akan didengar oleh rakyat yang IQ tinggi Cuma yang IQ rendah sahaja yang tertipu.

Kamu bersuara, kerana kamu sudah nampak bahawa peluang kamu untuk menjadi timbalan perdana menteri adalah cerah, jika Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan. Itulah yang penting, sebab itu kamu bersuara dalam situasi ini.

Mengapa sebelum ini dalam kedudukan umno 'berbahaya', kamu duduk selesa dan menganggap ini sebagai satu perkara biasa. Apabila ada desakan daripada Dr Mahathir Mohammad mahu supaya perdana menteri meletak jawatan kamu nampak begitu ghairah, berkata sesuatu termasuk meminta supaya orang yang kalah dalam pilihanraya jangan dilantik apa-apa jawatan dalam Kabinet.

Jawapan kamu dengan berkata, walau pun ada ahli kecewa dengan tindakan Dr. Mahathir, beliau yakin 99 peratus ahli kekal dalam Umno demi meneruskan perjuangan agenda Melayu dan Islam.''Walaupun rasa kecewa Dr. Mahathir keluar Umno, saya tak fikir ini akan menyebabkan satu exodus (penghijrahan) iaitu meninggalkan parti secara beramai-ramai.''Saya percaya majoriti 99 peratus masih yakin bahawa Umno adalah sebuah pertubuhan politik yang boleh memperjuangkan nasib Melayu dan Islam di negara kita.

Kata-kata itu menunjukkan yang beliau tidak bimbang dengan apa yang berlaku dalam Umno. Pada hal itu adalah kaedahnya agar Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berfikir banyak kali sama ada mahu kekal memimpin Umno atau sebaliknya.

Apa pula nasihat kamu selain boleh berkata, sekiranya ada ura-ura sudah ada bahagian parti itu dibubarkan, ia kekal sebagai khabar-khabar angin saja jika tiada bukti.''Kalau ada satu dua (yang keluar), cuma satu dua saja. Jutaan (ahli) lain tidak buat begitu. Itu realiti yang kita terima. Jangan nak keruh keadaan dengan memberi gambaran buruk,

Beliau tidak bimbang dengan situasi ini, sedangkan itu soal yang boleh membuat umno dalam keadaan bahaya sepertimana yang disebut diatas. Lain pula jawapannya apabila ditanya mengenai tindakan Mukhris yang dianggapnya bahawa tindakan itu adalah dari perspektif luas dan soal spesifik.

Apa spesifiknya, sedangkan semua para pemimpin Umno yang bersalah sehingga membuat Umno/BN kalah teruk dalam musim pilihanraya umum ke 12. Bukan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi seorang sahaja yang bersalah. Naib naib presiden, timbalan presiden dan ahli majlis Tertinggi juga turut melakukan kesalahan.

Mengapa Datuk Abdullah Ahmad Badawi seorang sahaja yang mesti letak jawatan. Sepatutnya semua para pemimpin yang dipilih menjadi anggota tertinggi Umno bertanggungjawab dan sama memikulnya.

Adalah tidak adil Datuk Seri Abdullah Badawi seorang sahaja yang dihalakan kesalahan itu. Adakah itu budaya Umno apabila umno kalah teruk maka ketuanya mesti letak jawatan dan orang lain yang turut bebas sebebasnya walau pun turut bersalah.

Tidak dinafilan Umno parti demokratik, setiap ahli berhak menyuarakan (pandangan) atau bersuara. Tapi apakah patut suara yang di suarakan ada unsur unsur sokong yang membawa rebah

Kita nampak dengan mata kepala kita sendiri segala usaha yang dilakukan oleh para pemimpin umno, terutama sekali oleh Timbalan presiden, naib-naib presiden, ketua Pergerakan Pemuda yang sudah bersuara yang dia tidak akan mempertahankan jawatannya, demikian juga Tan Sri Mahyuddin Yasin sendiri kelihatan begitu ghairah untuk memcuba nasib bertanding jawatan timbalan presiden.

Datuk Seri Najib Razak, walaupun kelihatan tidak berani, tetapi boleh duduk senang lenang dan tidak susah hati walaupun dikaitan dengan kes bunuh Altantuya. Lebih-lebih lagi soal peralihan kuasa sudah dijanjikan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa orangnya tidak lain dan tidak bukan ialah timbalannya.

Tindakan ini tidak lain dan tidak bukan ialah hasil usaha daripada orang-orang 'yes man' sahaja atau 'pembodek' saja, Kita tidak lupa bahawa kebanyakan orang Umno baik di peringkat paling bawah maupun diperingkat paling atas mereka terdiri daripada orang hipokrit yang boleh membuat umno hancur, malah Negara akan tergadai jika dibiarkan orang-orang jenis ini menjadi pemimpin.

Kita kena ingat bahawa Umno 1946 sudah diharamkan dan Umno baru nampaknya menunggu masa bila-bila masa sahaja untuk hancur. Ingat sejarah.

No comments: